Pikantny ketchup z cukinii

Pikantny ketchup z cukinii

Składniki:

  • ok 1,5 kg cukinii obranej i wypestkowanej
  • 3-5 duże cebule (ja użyłam czerwonych)
  • 2 koncentraty pomidorowe (duże po 200g)
  • 3 -4 łyżki soli
  • Od ½ do ¾ szkl.cukru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • ½ szkl.octu spirytusowego 10%

 

  •  wysokie naczynie do gotowania
  • ściereczka do przykrycia
  • łyżka
  • blender do miksowania
  • 7-8 słoików  pojemności ok 200ml

 

Przygotowanie

Cukinię obraną ( i pozbawioną pestek) oraz obraną cebulę  kroimy w kostkę , posypujemy solą i zostawiamy pod przykryciem na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Po czasie odstania cukinię z cebulą wstawiamy do gotowania i dodajemy do nich ustaloną ilość cukru. Gotujemy ok. 20 min. co jakiś czas nie zapominając o mieszaniu żeby się nie przypaliła do dna garnka.

Po 20 min. dodajemy  koncentraty pomidorowe i mieszamy.

Kiedy cukinia będzie już rozpadać się pod naporem łyżki zdejmujemy garnek z kuchenki i zawartość blendujemy na gładki sos .

Gdy całość będzie miała gładką konsystencję ponownie podgrzewamy i dodajemy przyprawy oraz ocet. Po ok 5 min. kiedy przyprawy dobrze się połączą próbujemy czy smak ketchupu nam odpowiada i ewentualnie doprawiamy ponownie wg naszych upodobań.

Całość doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręcamy i ustawiamy do dołu wieczkiem.  Mają tak zostać do ostygnięcia.

Moje słoiki same się zassały i nie musiałam i dodatkowo zagotowywać.

Cukier i ocet mają oprócz nadania smaku także zadanie konserwujące , dlatego cukru nie zastępuję innym słodzidłem.

Jeśli nie mamy ochoty na wersję pikantną polecam chili zastąpić słodką papryką .

IMG_20180715_111843

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s