Praliny z masła orzechowego

Praliny z masła orzechowego (12-15 sztuk)

Składniki (na ok 12-15 kuleczek):

  • 5 łyżek masła orzechowego (z orzechów arachidowych , niesolonego)
  • 2-2,5 płaskie łyżki miodu (lub 1,5-2 łyżki syropu z agawy)
  • 3 łyżki kakao

 

  • 5-10 dag mielonych orzechów arachidowych

 

  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 tafelki (kosteczki) gorzkiej czekolady

 

  • miseczka (do wymieszania składników)
  • łyżka
  • łyżeczka
  • widelec
  • miseczka z wodą (do zwilżenia dłoni)

IMG_20171103_122235_574

Masło, miód i kakao dobrze mieszamy ze sobą najlepiej za pomocą widelca.

 

Masa na początku jest lejąca jednak po dokładnym wymieszaniu staje się dość gęsta i spokojnie odchodzi od miseczki, nie przykleja się do jej dna. Konsystencja jest podobna do dobrze miękkiej plasteliny.

 

Niewielką ilość masy orzechowej nabieramy na czubek łyżki i zwilżonymi (ważne!) dłońmi formułujemy kuleczkę.

 

IMG_20171103_134300_637

Gotową pralinkę obtaczamy w zmielonych orzechach arachidowych.

 

Tak postępujemy aż do wyczerpania się całej masy.

 

Kiedy pralinki są gotowe, możemy rozpuścić czekoladę z odrobiną oleju kokosowego (ja robię to w kokietce bezpośrednio na źródle ciepła a nie w kąpieli wodnej).

Kiedy czekolada jest płynna delikatnie polewam nią praliny. IMG_20171103_133828_114

Jeśli zostanie nam trochę niewykorzystanych pokruszonych orzechów spokojnie można nimi posypać praliny jeszcze na ciepłą czekoladę.

Gotowe kuleczki wkładamy na co najmniej 2h do lodówki ( nie zjedzone też trzymamy w lodówce).

Pralinki doskonale smakują same jednak okryliśmy z rodziną ich kolejne cudowne, niestety baaardzo kaloryczne połączenie smakowe – z lodami śmietankowymi, są wyborne i niesamowite. Polecam!

 

I uwaga jeśli praliny są dla Ciebie za mało słodkie – dodaj słodzidła. Jeśli są za słodkie dodaj odrobinę masła orzechowego.  Jeśli jest wg Ciebie za mało kakao sypnij odrobinę więcej. Orzechy dodane do środka masy również są świetnym pomysłem. Bawmy się gotowaniem bo dzięki temu powstają najlepsze smaki .

IMG_20171103_090639_363.jpg

 

Ja do pralinek użyłam domowego, własnoręcznie zrobionego masła orzechowego, dlatego do przepisu polecam użyć dobrej jakości masła orzechowego 100% najlepiej nie solonego. Jeśli użyjecie lekko solonego masła trzeba dodać nieco więcej miodu lub syropu z agawy.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s