Chlebek w 15 minut czyli maca

Kiedy nie mam chleba w domu …

Maca

Składniki (na 6-7 sztuk o średnicy ok 10 cm.)

  • 1 szk. mąki żytniej 720
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

opcjonalnie można dodać:

  • pestki słonecznika,
  • nasiona chia,
  • ulubione zioła,
  • inne drobne dodatki

 

  • wałek
  • patelnia

Suche składniki dokładnie mieszamy ze sobą , dodajemy na początek niewielką ilość wody i zagniatamy ciasto.

Wodę do mąki należy dodawać stopniowo  inaczej ciężko będzie zagnieść ciasto na gładką masę.

Gdy ciasto jest już gotowe czyli jest zwarte i gładkie:

a)dzielimy na małe kawałki i je rozwałkowujemy (podsypujemy odrobiną mąki żeby nie przywarło do stolnicy lub blatu)  lub

b)rozwałkowujemy całe ciasto i wykrawamy w nich np. kółka wielkości otworu do szklanki, kubka itp. w zależności od tego jakiej wielkości  chcemy mieć chlebki

Rozwałkowane mace pieczemy na suchej patelni.

Chlebek jest  już upieczony (z jednej strony ) kiedy pojawią się charakterystyczne brązowe plamki  od pieczenia. Taką macę przekładamy na drugą stronę i pieczemy do momentu pojawienia znowu brązowych plamek.

IMG_20171029_125309.jpg

Gotowe mace najlepiej podawać jeszcze ciepłe. Fantastycznie smakują z serem żółtym, który polecam położyć  jeszcze kiedy chlebek jest na patelni , wtedy się ser rozpuści i będzie baaardzo smaczny.  Grillowany ser lub mięso podane ze świeżymi warzywami też są super dodatkiem.  Spotkałam się również z pizzą na spodzie z macy , wyglądała obłędnie i podobno tak samo smakowała.  Maca podana na słodko np. z miodem lub powidłami, czemu nie (tylko zrezygnujecie z soli) ? Sprawdzi się również jak pospolita kanapka z wędliną.  Eksperymentujcie i działajcie.

IMG_20171030_181356_416.jpg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s