Dyniowe kluski a`la śląskie

Dyniowy czas trwa. Ja zostałam hojnie obdarowana trzema pięknymi dyniami, które nie tylko muszę, ale i chcę wykorzystać – smacznie wykorzystać.

Zupa dyniowa to klasyk. Placuszki dyniowe są już wpisane w mój jesienny jadłospis. Ciasto dyniowe niebawem powstanie a wczoraj, po przewertowaniu połowy Internetu i książek kucharskich wykombinowałam dyniowe kluseczki z curry a`la śląskie. Z samą dynią byłyby zbyt mdłe jak dla mnie i mojej rodziny , ale z dodatkiem curry…idealne !

Składniki na 3-4 porcje (dla dorosłych)

  • ok 50 dag ugotowanych (osolonych) i utłuczonych ziemniaków
  •  ok 20 -30 dag ugotowanej dyni utłuczonej lub zblendowanej na mus
  • mąka ziemniaczana
  • łyżka curry
  • 1 jajko
  • sól
  • woda

 

  • duża miska do wyrabiania ciasta
  • praska do przeciskania ziemniaków
  • garnek z osoloną wodą
  • miska z zimną wodą
  • łyżka cedzakowa
  • durszlak (sito)

Przygotowanie:

Ugotowane i już zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków i dodajemy do nich dobrze odsączony z nadmiaru wody dyniowy mus. Jeśli dynia nie była zblendowana , ją też przeciskamy przez praskę (będzie pryskać i brudzić, wersja z blenderem jest lepsza).

Ziemniaki i dynię dokładnie łączymy ze sobą w misce i dobrze uklepujemy na jej dnie. Ma być gładka ziemniaczno-dyniowa masa.

Masę w misce dzielimy (najlepiej nożem) na cztery części. Jedną z części wyjmujemy i na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy tyle mąki żeby zakryła dziurę bo masie którą wyjęliśmy.

Następnie oddajemy wyjęte wcześniej ziemniaki z dynią i dodatkowo dodajemy jajko i curry.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. W razie konieczności, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i się klei do rąk, dodajemy więcej mąki ziemniaczanej.

Kiedy masa jest gotowa, gładka i nie klei się do rąk formujemy z niej kulę .

<Teraz nadszedł czas żeby nastawić wodę do gotowania klusek. Wodę należy delikatnie posolić.

Można też teraz naszykować miskę z zimną wodą do której będziemy wyjmować już ugotowane kluski.>

Z owej kuli ciasta odrywamy niewielki kawałek np. wielkości większego orzecha włoskiego i z niego formujemy kulkę w środku której robimy palcem małe wgłębienie. I tak do wykorzystania całego ciasta.

Gotowe kluseczki odkładamy na bok i czekamy aż woda się zagotuje.

Kiedy woda na kluski nabrała już temperatury wrzenia, wrzucamy do niej kluski,delikatnie i ostrożnie.

Kiedy kluski wypłyną już na wierzch pozwalamy im się jeszcze  gotować, ale nie wrzeć (dlatego trzeba zmniejszyć dopływ energii pod dno naczynia z wodą czyli przykręcić gaz)  do ok. 1min ,po czym delikatnie przekładałam je do miski z zimną wodą (!).W misce są do czasu aż nie opadłą na dno.

Następnie wyjmujemy je na durszlak (sito) żeby pozbyć nadmiaru się wody.

Kiedy kluski ociekną już z wody przekładamy je na talerz,są gotowe do do jedzenia.

Ja podawałam kluski z kurczakiem z duszoną marchewką i natką pietruszki. delikatnie doprawionym solą i papryką słodką. Polecam 🙂

IMG_20171017_225039_753

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s