Naleśniki z mąki żytniej

 

Po wielu próbach zrobienia dobrych żytnich naleśników udało się! Według mnie są idealne: złoto-brązowe, równo  wysmżone,  ale przy tym nie są zbyt kruche więc nie ma mocy żeby pękły lub się złamały.

Doskonałe zarówno do podania na słodko jak i słono, a moja córa (starsza) uwielbia zjadać je puste i uwaga!  nie narzeka że babci są lepsze (czyt. pszenne), a to jest ogromny komplement.

Naleśniki z mąki żytniej

Składniki (na 10 naleśników):

  • 6 pełnych łyżek mąki żytniej 720;
  • 2 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej;
  • 2 jajka ;
  • 200 ml. mleka 2%;
  • łyżka oleju rzepakowego;
  • Olej kokosowy do smażenia;
  • blender lub mikser;

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko i blendujemy (lub miksujemy) .

Kiedy składniki się połączą powoli dodajemy do nich mąkę oczywiście cały czas mieszając (za pomocą blendera lub miksera) aż do wyczerpania zapasu mąki.

Na koniec, do gotowego ciasta dodajemy olej i dokładnie mieszamy.

Gotowe ciasto naleśnikowe odstawiamy na ok 10 min (lekko zgęstniej) po czym smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej delikatnie olejem koksowym (ja do wysmarowania patelni używam silikonowego pędzla. Polecam) z obu stron.

Kiedy naleśnik jest złoto-brązowy przekręcamy go na drugą stronę i smażymy do momentu pojawienia się brązowych plamek (czyli ok 2-3  min z każdej strony) wtedy jest usmażony i gotowy do jedzenia.

Gotowe naleśniki podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.

Polecam.

IMG_20170922_165251_213

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s