Zupa krem z kukurydzy i batatów

Rozgrzewająca zupa krem z kukurydzy i batatów właśnie stała się numerem 1 w moim domu. Słodko-pikantna, gładka i o pięknym kolorze jest nie tylko ładna, ale również aromatyczna, sycąca i mega, mega smaczna!

To zupa z rodzaju : nie smakuje od razu ale jak się „wgryziesz” nie chcesz przestać jeść, serio!

Zupa krem z kukurydzy i batatów

Składniki:

  • 1 l buliony (u mnie rosół)
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 średniej wielkości bataty (ok 30-40 dag)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki (ewentualnie chili w proszku)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • masło klarowane (ok 1 płaskiej łyżki twardego masła)
  • sól

dodatkowo – blender do rozdrabniania

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Kolby kukurydzy obieramy z ziaren z pomocną noża. Ostre papryczki kroimy na pół.

Następnie rozpuszczamy na głębokiej patelni masło klarowane i podsmażamy na nim najpierw czosnek i papryczki, a dopiero za ok 2 minuty po nich umyte i odsączone z wody surowe ziarna kukurydzy.

Całość dusimy ok. 10 min. co jakiś czas mieszając. Będzie pięknie pachnieć i super smakować.

W czasie kiedy kukurydza się dusi, podgrzewamy bulion, obieramy bataty ze skóry i kroimy je  w kostkę.

Do ciepłego bulionu dodajemy pokrojone bataty i duszoną kukurydzę (razem z czosnkiem i papryczkami, oczywiście).

Całość gotujemy do momentu aż bataty będą miękkie.

Miękkie bataty, kukurydzę, czosnek i chili wyławiamy i blendujemy na gładką masę (ma wyglądać jak mus). Może to trwać dość długo bo kukurydza pomimo duszenie i gotowania jest dość twarda i po zbyt krótkim blendowaniu wyczuwalna może być jej twarda skórka, ale cierpliwość popłaca i nawet słaby blender da jej radę.

Po dokładnym zblendowaniu warzyw dodajemy je  do bulionu, w którym się gotowały . Zupę doprawimy imbirem (i chili jeśli nie używaliśmy świeżych papryczek). Całość zagotowujemy.

Na koniec doprawiamy solą, jeśli zupa wydaje nam się za mało słona, w innym przypadku zostawiamy ją taką jaka wyszła czyli pyszną  w swej pyszności i delikatnie kremową.

Gotową zupę podajemy opcjonalnie z popcornem, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika ewentualnie grzankami.

Jeśli nie jesteśmy amatorami bardzo pikantnych dań zalecam zmniejszyć ilość papryczek do jednej lub użyć niewielkiej ilości chili w proszku.

Zupę polecam bardzo!

IMG_20170917_143228

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s