Gryczane kluski kładzione

Bezglutenowe, niesamowicie syte i najważniejsze – smaczne gryczane kluski kładzione. Lubię To!

Gryczane kluski kładzione

Składniki (porcja na 1 -2 osoby):

  • 1 jajko L
  • 3 pełne łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody
  • odrobina soli (ok 1/3 -1/4 łyżeczki do herbaty). Proponuję dodać mniej soli, a po ugotowaniu pierwszego testowego kluska ewentualnie dosolić resztę ciasta, jeśli będzie za mało słony

Potrzebujemy również:

  • miskę na ciasto
  • naczynie z osoloną wodą do gotowania klusek (czyli garnek)
  • dwie łyżki
  • mikser

Przygotowanie

Jajko roztrzepujemy razem z płową wody podanej w przepisie. Ja do roztrzepania jaj używam miksera.

Do jajek powoli dodaję mąkę cały czas mieszając używając miksera.

Kiedy ciasto zaczyna robić się gęste dodajemy pozostałą część wody i dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Gotowe ciasto pozostawiamy na ok 10 min aż mąka wchłonie wodę a ciasto nabierze delikatności (konsystencja stanie się taka jak gdyby bardziej kremowa).

W czasie kiedy mąka w cieście pęcznieje (te 10 min) nastawiamy wodę, w której będą gotowane kluski.

Wodę solimy.

Kiedy woda zaczyna wrzeć zaczynamy kłaść kluski.

Jak się kładzie kluski? Najpierw zanurzam na chwilę łyżkę do zupy w gotującej się wodzie by się trochę zagrzała. Dzięki temu klusek łatwiej się od niej odklei. Następnie nabieram na ciepłą łyżkę trochę ciasta  (ok 1/3 łyżki), zanurzam z powrotem i strącam do wody przy pomocy drugiej łyżki.

Postępuję tak do czasu aż zużyję całe ciasto na kluski kładzione.

Delikatnie mieszam kluski i czekam aż wypłyną do góry, gotuję jeszcze około 2 minut od wypłynięcia.

Gotowe kluski kładzione wyławiam łyżką cedzakową i przekładam do sita bądź durszlaka. Czekam aż ociekną z nadmiaru wody.

Kluski podaję jeszcze ciepłe np. sosem.

IMG_20170903_184139_209

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s