Mocno czekoladowe ciacha

Mocno czekoladowe ciacha w wersji „lekko” uzdrowionej. Nie będę się rozpisywać jakie są pyszne, trzeba zrobić i się przekonać !

Mocno czekoladowe ciasteczka

Składniki na 15 szt. o średnicy ok. 4 cm :

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki masła klarowanego (twardego)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • pół szklanki (ok 80 g) mąki żytniej chlebowej 720 (każda inna glutenowa też będzie odpowiednia)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 szkl. (ok 80g) cukru trzcinowego (może być też cukier biały :P)

Jajka całe ucieramy (za pomocą miksera) z cukrem na puszystą masę aż utworzy się kogel-mogel.

Czekoladę i masło klarowane rozpuszczamy w osobnej misce w kąpieli wodnej a następnie dodajemy kakao i łączymy.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy ze sobą.

Rozpuszczoną czekoladę mieszamy za pomocą  miksera i powoli dodajemy na przemiennie po łyżce mieszanki mąki z solą i proszkiem do pieczenia oraz utartych jaj z cukrem.

Połączone za sobą składniki będą tworzyły gęstą masę.

Na papierze do pieczenia wykładamy po łyżce gotowego ciasta (lejące )formułując w miarę możliwości podobnej wielkości okrągłe ciasteczka (ja robiłam takie o średnicy ok 4 cm).

Ciasteczka pieczemy w ok 10-15 min w 150 st (dół/góra + termoobieg) jednocześnie kontrolując żeby nie spiekły się dość mocno bo o to nie trudno.

Ciasteczka są lekko chrupiące na wierzchu i puszyste w środku .

IMG_20170625_123813_775.jpg

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Mocno czekoladowe ciacha

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s